tugba

Koy kahkesi  Antep'te ozellikle Ramazan bayramı icin yapılır ve özelligi 1-2 ay kalsada bayatlamayan ve icindeki baharatlarla her gecen gün daha da güzellesen bir yiyecek. Gerci son zamanlarda unlu mamuller satan yerlerde her zaman bulmak mumkun.Kahke, kurabiye benzeri oluyor, sekerli ve icinde cesitli baharatlar var.Asıl tarifinde ise unla birlikte irmikte kullanılıyor. Bayrama bir elin parmaklarini gecmeyen günler kala hanimlarin ve firinlarin tam vardiya hummali bir calisma yuruttukleri yilin en yogun zamanidir su an. Evlerde bayram temizligi sonrasi, kollar sivanir ,mayana kokusu buram buram kokmaya baslar .Kilolarca yapilir.Oyle 3 -5 kiloda degil 10 kilodan yukari dusunun:) Her evin kahkesinin tadı imkanlarına, hanımın becerisine göre degisir ve her gittiginiz yerde daha farkli bir lezzet beklentisiyle tadarsiniz kahkeyi. Bu lezzeti bayram yaklastikca ariyor insan.Sizde eger bayramda yapilmiyorsa misafiriniz ,kurabiye isteyen cocuklariniz olursa yaparsiniz ve mutfaginiza bir Antep tatlisi eklemis olursunuz Lezzetli ve bir o kadar da vitaminli olan bu kahkelerden bende tadimlik yaptim.Buyrun tarifi.
MALZEMELER:
  • 1/2 bardak sut
  •  1/2 bardak seker
  •  1/2 bardak zeytinyagi (yoksa diger siviyaglardan kullanabilirsiniz)
  •  1/2 paket margarin
  •  3 yemek kasigi mayana (anason)
  •  3 yemek kasigi corek otu
  •  3 yemek kasigi susam
  •  1/2 paket kabartma tozu
  •  1 cay bardagi pekmez (istege bagli)
  •  Aldıgı kadar un
  •  1 yumurta (akı icine sarısı yuzune isterseniz kullanmaya bilirsiniz)
YAPILISI:
  1.  Oda sicakligindaki margarini ve sekeri derin bir kaba koyup iyice yogurun. Uzerine un ve kabartma tozu haric diger tüm malzemeleri ekleyerek yogurmaya devam edin.
  2.  Yogurdugunuz tum malzemelere kabartma tozunu da ekledikten sonra yavas yavas ununu eklemeye baslayın.Buradaki ölcü hamuru oldukça yumusak yapmanız. Ne kadar yumusak olursa o kadar lezzetli olur.Yani hamur elinize yapısmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakın.
  3.  Ceviz büyüklügünde parcalar koparıp tezgahta veya iki elinizin arasında uzattıgınız hamurun uclarını birlestirip yagladıgınız tepsiye dizin.
  4. Uzerine yumurtanın sarısını sürerek fırında üzeri kızarana kadar pisirin.
  5. Firindan cikarip soguttuktan sonra saklama kabina koyarak 1-2 ay saklayabilirsiniz.






Etiketler: edit post