tugba


MALZEMELER: (20-25 den fazla köfte cikiyor)
  • 3 Su Bardağı (köftelik) İnce Bulgur
  • 2 Adet Kuru Soğan (Rendelenmiş)
  • 100 Gr. (yagsiz) Kıyma
  • 2 Adet (küçük boy) Patates (Haşlanmış, ezilmiş)
  • 3 Yemek Kaşığı Pul Biber
  • 1,5 Yemek Kaşığı İrmik
  • 1,5 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
IC MALZEMESI:
  • 500 Gr. (orta yağlı) Kıyma
  • 4-5 tane Kuru Soğan
  • Pul Biber
  • Tuz, Karabiber
YAPILISI:

1)Kiyma kavrulup suyunu cekince soganlar eklenir, minik minik (yemeklik) dogranmıs soganlar yumusayinca ceviz ve baharatlari katilarak sogumaya birakilir.

2)Ince bulgurun uzerini gececek kadar kaynar su ilave edilip agzi kapali bekletilir.(Aslinda islanmadan bilek gücüyle yapilir.Daha kolay yapabilmek icin islama yontemini tavsiye edeyim ki, gozunuz korkmadan yapabilesiniz:)

3)Bulguru yarım su bardağı su ile ıslatıp, yumusatın. Rendelenmis soganı, kıymayı ve pul biberi de katıp yogurun.(bilek gucuyle yapicaksaniz bu yontem az sulu bilege kuvvet yani:)

4)Haslayıp püre haline getirdiğiniz patatesi, irmigi, un ve tuzuda ekleyip hamur özlesinceye kadar iyice yogurun.

5)Yogurulan harctan yumurtadan büyük parçalar koparilarak, sol avuc içine alinir. Avuc icindeki köfte sürekli döndürülerek sag isaret parmagiyla köftenin ortasi oyulur. Bu esnada ellerin kayganligi saglamasi acisindan islak kalmasina özen gösterin.

6)Tamamen soguyan iç harci, kapanmasini zorlastiracak kadar fazla, ortasi bos kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklasik 3 tatli kasigi.)

7)Doldurulan icli köfleler uc kismida kapatilip genis bir tepsiye fazla sikistirilmadan dizilir.

8)Kizartmak icin köftelerin üzerini kapatacak kadar siviyag kizdirilip, köfteler cok siki olmayacak sekilde tencereye birakilir.

9)Kizarma esnasinda kevgirle yavas hareketlerle köfteler hareket ettirilir.

10)Haslama yapmak icin de kaynayan su dolu tencereye atilir ve köfteler suyun yüzüne cikmaya baslayinca bir iki dakika daha beklenip servis tabagina alinir.

11)Haslanacaksa bol tuzlu su kaynatilir, köfteler cok bitisik olmayacak sekilde tencereye konur.

12)Köfteler suyun yüzüne cikmaya baslayinca bir kac dak. daha bekletilip cikarilir.

NOT:
!)Kofteyi taze iken yada buzluktan cıkarıp kızartabilirsiniz, her iki durumda da oldukca bol yagda ve ikiser ikiser hafifce karıstırarak kızartmanız gerekiyor, yoksa yag soguyup kofteleri catlatıyor.

!)Kofteyi buzluktan cıkartıp, kızartacaksanız oda sıcaklıgında bir sure bekletin yada mikrodalga fırında buz cözdürme iclemi yapın. Kızgın yag, dıs kabugun hemen kızarmasını saglıyor ama içi soguk kalabiliyor.

!)Kizartma islemi sirasinda ocagin altini kismayin,kisik ates koftelerin yagi cekmesine neden olur.
Etiketler: , edit post
0 Responses