tugba


Antep’de dolma kisin ayri malzemelerle yazin ayri malzemelerle yapilir. Çogunuzun bildigi gibi kuru patlican, kabak, biber vs. ile kis dolmasi yani kuru dolma yapilir. Yazin ise yazin bereketinden faydalanip dolmalik malzemenin tazesi kullanilir.Bende malum burada dolmalik patlican bulamiyorum hepsi devasa buyuklukte, gerci biberlerde cok ufak sayilmaz ama iclerinden secerek aldigim ufak dolmalik biberlerle yapayim dedim.Eh iki kisi olunca olculerde kuculuyor tabii:)Yoksa en buyuk tencereler dolana kadar yapilir:)

MALZEMELER:

  • 6 ufak dolmalik biber
  • 3 yemek kasigi yagli kiyma(etsiz seviyorsaniz koymayabilirsiniz ama boyle denemenizi tavsiye ederim)
  • 1 tane kuru sogan
  • 1 tane rendelenmis domates
  • 4-5 dis sarimsak
  • 1 kasik aci biber salçasi
  • Her biber için bir avuç pirinç(tek elinizin avucu)
  • Karabiber, tuz
  • 1 limon suyu(cok kullanmam ama limon yoksa limon tuzuda koyabilirsiniz)

YAPILISI:

Dolmalik biberlerimizi alip ayni gun yapicaksak sorun degil.ama buzdolabina koyup daha sonraki gunlerde yapicaksak oymaya baslamadan en az 2 -3 saat onceden buzdolabindan cikarip disarda bekletmemiz lazim.Sebebine gelince buzdolabinda soguyup sertlesecegi icinbaslarini kesip icinin tohumlarini dokerken citirdayip yirtilmasin diye:)

Gelelim hazirlanisina:

  1. Biberlerimizi tek tek sap kismindan ince uclu bicak yardimiyla oymaya baslayalim.
  2. Saplarinin tam kokunden hizayi takip edip elinizde cevirirseniz sapi gevseyecek ve ice dogru bir kez itip cektiginizde acilmis olacak.
  3. Tohumlarini bosaltip kenara aliyoruz.
  4. Sogan ve sarimsagi ufak ufak dogradiktan sonra pirinci yikayip ekliyoruz ve butun malzemeyi karistiriyoruz.
NOT:Pirinci hicbir zaman onceden yikayip bir kenara koymayin ,harca katip karistirdiginizda hepsi kirilir.
  1. Biberleri doldurmaya baslayalim ama cok siki bir sekilde tepmiyelim icine ,pistigi zaman pirincin sisme payini dusunelim.
  2. Bu islemde bittikten sonra agizlarini kapatmak icin domatesi halka halka
  3. kesip agzina kapatalim.
  4. Tencereye dizip uzerini iki parmak gececek sekilde sicak su koyalim.
  5. Birazda tuz atip once harli,kaynamaya basladiktan sonra altini kisip yarim saat pisirelim.
Etiketler: edit post
0 Responses