tugba
Mixed Pasta Fine Art Print by Mike Ward

Simdi "makarna pisirmekte ne var?" diyebilirsiniz ama makarnanin tadina varabilmek maharet ister. Pek çok kisi makarnayi güzellestiren seyin sadece sosu olduguna inanir. Oysa ki makarnanin kendine has bir tadi vardir ve sosla birlesince lezzeti daha da artar. Bu nedenle makarnayi pisirirken bazi noktalara dikkat ederseniz, elde edeceginiz sonuçtan çok daha fazla memnun kalirsiniz!..

1) Makarna bol suda pismeyi sever.

Makarna pisirmek için evde mutlaka derin ve yüksek bir tencere bulundurmalisiniz. Mesela söyle 5 lt. su alabilecek büyüklükte. Tencerenin alüminyum gibi hafif bir metalden olmasi, atesin esit dagilimini sagladigi için tercih edilir. Ayrica iki kulplu olmasi da sizin için çok faydali çünkü süzerken tencereyi kulplarindan tutarak kaldirmak daha kolay olacaktir.

2) Makarna tuzu sever.

Makarnayi pisirirken, haslama suyuna atacaginiz tuz konusunda eliniz açik olsun. Tuz, makarnanin tadini ortaya çikarir. Mümkünse kaya tuzu kullanmalisiniz. Tuzu, makarnanin suyu kaynadiktan sonra atmalisiniz. Tabii tuzun erimesine firsat verip makarnayi daha sonra katmaniz da önemli!..

3) Makarna eslik edilmeyi sever.

Makarnayi pisirme süresince arada bir karistirmak için, tahta kasik veya çatal edinmenizde fayda var. Suya kattiginiz tuz erir erimez, makarnanin hepsini bir arada katmalisiniz ki esit derecede pissin. Tencerenin dibinin yapismasini önlemek ve makarnanin suya biraktigi tadin tam olarak dagilmasini saglamak için sik sik karistirmalisiniz.

4) Makarna dakikligi sever.

Makarnayi paketteki pisirme süresine uygun olarak pisirmelisiniz. Bu süre, makarnayi kaynar suya kattiktan sonra suyun tekrar kaynama noktasina gelmesiyle baslar. Yine de kendi damak tadiniza uygun olmasi için paketin üstünde belirtilen süreden 2 dakika önce bir parça makarnayi alip tadarak, kontrol etmenizde fayda var. Makarnayi tattiginiz anda seklini ve dokusunu degistirmemeli ama yumusak olmalidir Iyi pismemis makarna hala sari renktedir ve ortasi serttir. Çok pismis makarna ise bütünlügünü kaybedip agizda dagilir.

5) Makarna fazla süzülmeyi sevmez.

Makarnayi süzmek için küçük delikli ve ayakli bir süzgeç daha iyi olur. Iri delikli süzgeçler pisme suyunun bir anda bosalip makarnalarin birbirine yapismasina neden olur. Halbuki makarnanin cinsine göre nemli olarak birakmakta fayda vardir. Böylece makarnanin, sosunu iyice özümsemesi saglanir.

Makarna piser pismez süzülmelidir. Suyun içinde biraktiginiz her dakika, pisme süresine eklenecektir.

Makarnayi süzmeden önce pisme suyundan bir bardak kenara ayirmak faydalidir. Makarnanin veya sosunun kuru olmasi durumunda bu sudan eklenerek ayarlama yapilabilir. Pisirme suyuna makarnanin tadi geçmis olacagindan bu suyla yapacaginiz ilave, duru sudan daha lezzetli olacaktir. Makarna süzüldügü zaman, kayganligini yitirmeyecek kadar sulu kalmalidir.

6) Makarna sosu sever.

Makarnanin sosunu daha çabuk yapmak isterseniz, genis tabanli açik bir tava veya küçük bir tencere isinize daha çok yarar. Bu, daha kisa sürede pismesi gereken soslar için gereklidir. Yavas pismesi gereken soslar içinse, kenarlari daha yüksek ve alti kalin tava veya tencereler kullanilmalidir. Yüksek kenar buharlasmayi yavaslatir, kalin alt ise uzun pisme süresinde sosun tabana yapismasini engeller. Makarnayi süzdükten sonra, sosla iyice karistirmak için büyükçe bir çukur servis tabaginiz olmalidir.

Bu asamada hiz önemlidir. Makarna süzülür süzülmez sosla karistirilmalidir. Eger makarnayi süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine yapisir. Makarnanin sogumasini engellemek için, sosla ya sosu yaptiginiz tencerenin içinde karistirmalisiniz. Isitilmis servis tabaginda karistirmak da bir diger çözüm. Sos, her bir makarna tanesine bulasmali ancak makarna sos içinde yüzmemelidir.

Dogru miktarda su kullaniyorsaniz, makarnanizi suyunuz iyice kaynadiktan sonra katiyorsaniz ve arada bir karistirmayi ihmal etmiyorsaniz, pisirme suyuna yag eklemeniz gereksizdir. Ancak süzgeçte makarnayi biraz bekletecekseniz, bir parça yag ile birbirlerine yapismasini engelleyebilirsiniz.

Makarnayi servis yapmadan önce, herkesin masaya oturmasina dikkat etmelisiniz ki, sicak sicak ikram edebilesiniz.(bilgiyelpazesi.blogcu.com)
0 Responses