tugba
MUTFAKTAKI MALZEMELERi ATMAYIN, DEGERLENDIRIN!



  • Bayatlamis ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kagida sarip 5-10 dakika firinlayin. Böylece taptaze olacaktir.
  • Bayat ekmekleri elinizle un ufak edip, buzdolabi posetinin içine biraz tuz serperek koyunuz. Derin dondurucunuzda uzun süre kalabilir. Köfte yapacaginiz zaman ekmeginiz hazir olacaktir
  • Ince ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kizgin yagda kizartin, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.
  • Bayat ekmekleri kare kare kesip kizarttiktan sonra kapakli bir kavanoza koyup buzdolabinda çorbalarinizda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta ögütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
  • Bayatlamis ekmeklerinizi dilim dilim yapip aralarina sarimsakli ,kekikli veya sevdiginiz baharatli margarin yada teregayi sürüp folyoya sarin. Yüksek isida firinda pisirin. Lezzetine doyamayacaksiniz.
  • Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur islerini atmayin. Alüminyum folyoya sararak isitin. Yeni pismis gibi taptaze olacaktir. (Eger isitmak için firin kullanacaksaniz, folyo yerine firin torbasina da koyabilirsiniz.) Fakat üzerine az miktarda su serpin.

  • Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanizi (sosunuzu) tatlandiracaktir.
  • Donmus veya kristallesmis bali eski haline getirmek için kavanozu içi sicak su dolu bir kapta bekletiniz.
  • Suyunu siktiginiz limon kabuklarini sakin atmayiniz.Çelik esyalarinizin ve bicaklarinizin parlatilmasinda kullanabilirsiniz.
  • Makarna B grubu vitaminlerce zengindir. B vitamini pisme sirasinda makarnanin suyuna geçer. Eger bu su dökülürse yüzde 50 oraninda bir deger kaybi olusur. Bunun önlenmesi için en iyi yol 500 gram makarnaya 1.5 litre su kullanarak yapilan, demleme usulü pisirmedir. Bu sekilde hazirlanan makarna, bol suda haslanan makarna kadar diri olmaz. Makarnayi bol suda haslayip, süzdügünüz suyunu çorba yapiminda kullanabilirsiniz. Bu sekilde suya geçen vitaminleri de degerlendirmis olursunuz.
  • Uzun zaman kullanilan konserve açacaklari artik islevini görmüyorsa, bir gece siviyag da bekletin pasinin gittigini ve eski haline döndügünü göreceksiniz
  • Etli yemeklerin yanina patates püresini tercih ediyorsunuz. Ancak istediðiniz gibi patates püresini krema kivaminnda yapamiyorsunuz. Hiç üzülmeyin! Patates püresinin krema kivaminda olmasi için, sütü sicak olarak ilave etmeniz yeterlidir.
  • Sütünüz yandi ise kabin üstüne 5 dakika nemli bir beyaz bez örtünüz. Bu islemi her defasinda bezi suda çalkalayarak tekrarlayiniz. Sütün yanik kokusu tamamen kaybolur.
  • Yogurttan daha fazla yararlanmak istiyorsaniz suyunu atmayin. Yogurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadir.

  • Hastalandigimiz zaman hepimizin evine torba torba ilaç girer. Iste bu ilaç kutularindaki ve suruplarindaki plastik kasiklari sakin atmayin. Bunlari daha sonra tuz, karabiber ve kirmizibiber gibi çesitli baharatlardan yararlanirken ölçek olarak kullanabilirsiniz.
0 Responses